20 Nisan 2013 Cumartesi

Css 3 İle Çoklu Kolonlar yapma

Sayfamızda uzun metinler bulunabilir. Bu metinler uzadıkça kullanıcının sayfada aşağıya doğru kayması gerekir. Fakat metin uzunluğu fazlasıyla uzun olduğunda kullanıcıda sayfada aşağıya doğru indikçe sıkılmaya başlar ve yazdığınız içerik ne kadar önemli olursa olsun ziyaretçinize istediğinizi tam olarak anlatamamış olursunuz.

Bunu engellemek için Css 3 ile metinlerimizi tek bir kolan halinde aşağıya doğru inmesini engelleyerek kullanıcımızı sıkmamış ve görsel olarak da hoş bir tasarım elde etmiş oluruz. 




Burada Css kodlarına Width değeri eklersek kolonlarımızı eklediğimiz bu değer içinde böler. Eğer Kolanlarımıza bir Width değeri vermek istersekte column-width değeri vererek her bir kolonumuzun  genişlik değerini belirlemiş olabiliriz.

Kolonlar arası aralığı belirlemek için ise column-gap değeri vererek istediğimiz aralıkta olmasını sağlıyoruz. column-gap değerinin en güzel tarafı ise son kolonun sonuna bu değeri otomotik olarak eklememesidir.

Kolonlarımız arasına çizgi eklemek için ise column-rule değerini ekliyoruz. Column-rule değerinin çalışması border değerindeki gibi aynıdır. Örnek olarak column-rule: 3px solid #000 (çizgi kaç px kalınlığında olacağı, çizgi dolgusunun tipi ve rengi olarak).

12 Nisan 2013 Cuma

Satış Ortaklığı Sistemi (Affiliate Marketing) Nedir ?

Satış Ortaklığı Sistemi (Affiliate Marketing) Sistemi nedir? sorusuna en basit olarak şöyle bir cevap verilebilir. Ürüne sahip olan ve halihazırda satışını yapan bir kişi ve siz o kişinin ürününü tanıtıp satışlarını arttırmasına yardım ediyorsunuz ve oda size sattığınız ürün başına belirli bir komisyon ödüyor. Burada ürün sahibi satışlarını ve kazancını arttırıyor. Sizde ürün sahibinin kazancından kendi payınızı alıyorsunuz. Hem ürün sahibi hem kazanç elde etmiş oluyorsunuz. Alıcı ise istediği ürünü sizin sayenizde bulup ürüne sahip olmuş oluyor. Sonuç olarak herkes istediğini elde etmiş oluyor.

Satış Ortaklığı Sistemi (Affiliate Marketing) dünya genelinde çok yaygın olarak kullanılan ülkemizde ise son yıllarda fazlasıyla yükselişte olan bir sistemdir. Tüm dünyada bu kadar yaygın olan bir sistemde nasıl başaralı olabilirim sorusu akla gelen ilk soru. Fakat internet dünyasının ne kadar geniş kitlelere hitap ettiğini düşünürsek dünyada çok fazla kişinin bu sistemle ilgileniyor olması aslında internet dünyasına yetiyor mu? sorusunu da peşinden getirir.

Peki bu kadar kişi denemiş ve başarılı olamamış demiştik. Neden başarılı olamadıklarına gelince bu sistemde bir gecede yada bir haftada öyle yüksek kazançlar elde etmemiz mümkün değildir. Yapmamız gerekn ilk şey ve bu sistemdeki ilk kuralımız sabırlı olmak olmalı. 
İkinci olarak ise internet üzerinden satışlarımızı yaptığımızı göz önünde bulundurursak herkesin satış ortağı olduğu ürünlere değilde fazla kimsenin ortak olamadığı fakat internet üzerinde fazlasıyla sorgulanan ürünleri tercih etmek bize artı bir puan kazandırabilir.
Tabiki her iş gibi bu sistem içinde belirli bir süre ayırmak ve ürünlerimizi pazarlayabileceğimiz yeni alanlar keşfetmeye ürünlerimizi tanıtan makaleleri yazıp bu makaleleri satış ortaklığı linkimiz ile birlikte internet kullanıcısının (yani bizim için müşterinin) ulaşabilmesini sağlamaya çalışmalıyız. Zaten belirli bir çalışma ve tanıtımın ardından müşterilerimiz kendiliğinden bizleri bulacaktır. Bu sırada da bizim fazla bir şey yapmamıza gerek kalmadan sadece sırtımızı yaslayıp hesabımıza gelen kazançlarımızı takip etmek düşecektir.

ReklamAction Satış Ortaklığı

ReklamAction bir satış ortaklığı programı gibi işler. Site yada blogunuzun içeriğine uyacağını düşündüğünüz ve sitenizden belirlediğiniz kampanya için fazlasıyla geri dönüşüm elde edebileceğiniz bir platform. 

Her kampanya için değişik oranlarda ve miktarlarda kazanç elde etmeniz mümkün. Herhangi bir kampanya size geri dönüşüm yani sizin linkiniz ile kampanya sitesine gelen ve üye olan kişi başına ödeme verirken, başka bir kampanya da sizin linkiniz ile gelip siteden yaptığı alışveriş türü eylemler sonucunda bu eylem için belirli bir yüzde ile size ödeme yaparlar. Satış ortaklığı sistemi hakkında daha fazla bilgi için satış ortaklığı affilliate marketing nedir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

ReaklamAction'a üye olduktan sonra kendi istediğimiz kampanyaya başvurduktan sonra başvurup kabul edildiğinde kampanya sayfasından sitemize ekleyeceğimiz kodları alıp sitemize ekliyoruz. Bu işlem sonrasında seçtiğimiz kampanya için reklam yayınlamaya başlamış oluyoruz. 

9 Nisan 2013 Salı

YllixMedia İle Sitenden Gelir Elde Et


YllixMedia ile site yada blogunuzdan gelir etmek oldukça kolay. Google Adsense'ye rakip olarak yayın yapan YllixMedia Adsense gibi BGBM ödeyen bir reklam sitesi. Şu an için Adsenseye sitemizi onaylatmanın ne kadar zor olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bizim için en iyi reklam sitesi YllixMedia oluyor. Gösterimlerden kazanabildiğimiz gibi geri dönüşümlerden de çok güzel kazançlar elde edebiliyoruz.

YllixMedia'yı tercih etmemizdeki ve YllixMedia'yı bir adım öne çıkaran özellikleri ise şöyle;

Site onayı gerektirmiyor. Siteye kayıt olduktan sonra sitemizin adını sisteme girmemiz yeterli. Sonrasında ise reklam kodlarımızı yerleştirip kazanmaya başlıyoruz.



Çoğu rekalm sitesinde olduğu gibi ödeme alt limiti 50 dolar yada 100 dolar gibi rakamlardan oluşmuyor. Hesabınızda 1 dolar olduğunda ödemeniz otomatik olarak gerçekleşiyor. Tabii bu seçim size kalmış. Ödeme limitini 50 dolar seçersek 50 dolara ulaştığımızda ödememizi alıyoruz.
Ödemelerimizi banka hesabımıza yada Paypal hesabımıza gibi seçeneklerden istediğimizi seçerek ödememizi alabiliyoruz.
Sitenin en güzel tarafı ise Ödemeleri günlük yada haftalık olarak alabiliyoruz.
İçeriğimize göre adult(yetişkin) yada normal içerikler olarak seçebiliyoruz.
Birde Sitemizde günlük tıklanma oranı ortalamasını biraz yüksek tutabilirsek sitemizi premium site olarak kaydediyor bu üyelikte bize daha fazla kazanma imkanı sunuyor.

YllixMedia'ya Kayıt olmak ve hemen kazanmaya başlamak için tıklayın.

Ödeme kanıtı ise ;


Adcash Reklamları ile Sitenden Gelir Elde Et


Sitemizde yada blogumuz da rekalm bannerları yayınlayarak gelir edebileceğimiz bir reklam platformudur.

Üye olduktan sonra alacağınız reklam kodları sayesinde BGBM(CPM) ile kazanmaya başlayabileceğiniz bir reklam firması. Lead(dönüşüm başına) ücret ödeyen reklamları mevcuttur. Kazanmak için bir çok yol sunuyorlar. Sitemize ekleyebileceğimiz banner reklamları, site under reklamları, slide-in reklamları, footer reklamaları ve background reklamları gibi reklam seçeneklerini bize sunuyorlar. 

Üye olduğumuzda bize 10 Euro hediye edip hesabımıza ekliyorlar. Yani reklam yayınlamadan 10 Euro kazanmış oluyoruz. Adcah bir çok firma gibi bir alt ödeme limiti koymuş durumda bu limit ise 100 Euro olarak belirlenmiştir. Hesabımız 100 Euro ya ulaştığında ödememizi alabiliyoruz.

Hemen Üye olmak İçin Tıklayın.

İnternetten Para Kazanma Yolları


İnternet siteniz yada blogunuz için günümüzün belli vakitlerini ayırıp içeriklerimizi makalelerimizi giriyoruz. Azda olsa bize bir getiri olsun istiyoruz içten içe. Bunun için bir takım reklam şirketlerine reklam yayınlamak için başvurularda bulunuyoruz. Çoğu reklam şirketi yüksek hite sahip ve özgün siteleri kabul edip reklamlarını yayınlamamıza ve bir kazanç elde etmenize onay veriyorlar. 

Blog sahipleri için en iyi rekalm şirketi Adsense fakat onlarda artık en ince ayrıntıya kadar sitenizi veya blogunuzu inceliyorlar ve çoğu talebi reddediyorlar.
Sitemize yada blogumuza reklam alabileceğimiz bazı reklam şirketleri;

Reklam yayınlamak dışında birde Satış ortaklığı sistemleri ile kazanç elde etmek de mümkündür. Bunun için ise illa bir site yada blog sahibi olmanıza gerek yoktur. Fakat bir blog yada sitemiz olursa  işlerimiz dahada kolaylaşır. Satış ortaklığı sayfalarına üye olduktan sonra tek yapmamız gereken şey satışına yardımcı olabileceğimizi düşündüğümüz ürün yada ürünleri belirleyip o ürünlerin satış ortaklığı linklerini sistemden alıp bu linkleri istediğimiz yere eklemek. Sonrasında ise bu linkler yardımıyla gelen ve satın alınan her ürün için belirlenen komisyon oranlarında kazancımız anından birikmeye başlar. 
1- Xticaret
2- ClickBank

Css 3 İle Pragrafın İlk Harfini Büyük Yazma

Css ile sayfa görselliğimizi istediğimiz gibi şekillendirebileceğimizi biliyoruz. Sayfa içeriğimiz paragraflar halinde oluşuyorsa içeriğimizi görsel açıdan daha dikkat çekici hale getirmek için css3 ile yazılarımın görselliğini biraz değiştirip kullanıcının ilgisini çekmeyi başarabiliriz. Paragraflarımızın ilk harfinin boyutunu görünümünü değiştirmek dikkat çekmek için bir yöntem olabilir. 

Css3 ile bu işlemi nasıl yapacağımıza gelirsek; sayfamızda bulunan paragraflar için bir class atamakla işe başlayabiliriz. Bu class yardımıyla tüm paragraflarımızı etkileyip paragraf başındaki ilk harfimizi istediğimiz gibi yani harf boyutunu, rengini, margin-padding (uzaklık) ayarını harfimizin yüksekliğini vb. gibi bir çok özelliğini değiştirip sayfamızda dikkat çekecek duruma getirebiliriz.

Bu işlem için basit bir örnek ;

Htlm 5 ile Sürükle Bırak (drag and drop) Yöntemi Kullanımı

Gelişen teknoloji sayesinde işlerimiz çok daha kolay hale geldi. Kullandığımız telefonlardan yada bilgisayarlarda artık dokunmadık ekranlara alışmış durumdayız. Bu teknolojinin hayatımıza soktuğu bir yenilikle sürükle bırak (drag and drop) yöntemidir. Bu özelliği sayfalarımıza eklerken Html'in eski sürümlerinde dışarıdan yüklememiz gereken API'ler yardımıyla gerçekleştiriyorduk. Html 5'in bize sunduğu yenilikler den biri ise bu yöntemi içinde barındırıyor olması. Harici bir eklentiye gerek duymadan kodlarımız arasına yazacağımız bir kaç satır ile Html 5 uyumlu tarayıcılarda sürükle bırak yöntemini kolayca gerçekleştirebilme imkanımız oluyor. Drag and Drop işlemini yapabilmemiz için sürükleyeceğimiz ögeyi ve bırakma işleminin nerede olacağını belirlememiz yeterli olacaktır.

Sürükle bırak yöntemiyle Html 5 ile özellikleri dahilinde sayfamızda bulunan linkler , fotoğraflar varsayılan olarak sürükleme işlemi gerçekleştirilebilir. Sürüklene bilen ögelerimizi kopyalayabiliriz ve sürükleme işlemi dışında bu ögelerimize bağlantılar verebiliriz.

Basit bir örnekle açıklamak gerekirse;

Sürüklemek istediğimiz bir resme draggable özelliğini girmemiz sürükleme işleminin aktif hale gelmesini sağlayacaktır. Resmimizin sürükleme özelliğini aktifleştirdikden sonra sürükleneceği alanı da belirtmeliyiz.Bunun için;
-dragEnterHandler
-dragOverHandler
-dropHandler
Özelliklerini kullanmamız gerekmektedir.
Örneğimizde sürükle bırak yöntemi ile bir resmi silme işlemini gerçekleştirelim.

Bu örnek için sürüklenecek resimlerimiz ve bıraktığımız alanda silme işlemini yapacak resmimiz olacaktır.Silme işlemini yapacağımız resim sürüklenebilir bir resim olmasın istiyoruz. Html 5 ile resimlerimiz varsayılan olarak sürüklenebildiğin den bu resmimizin draggable özelliğine false değerini atayarak sürüklenemez hale getiriyoruz.

<img src="sürüklenecek resim url'si" id="resim" draggable" />
<img src="resmimizi bırakacağımız resim url'si" id="cop" draggable="false" ondragenter="return false" ondargover="return false" ondrop="silme()" />

Bu işlemimizi gerçekleştirecek olan JavaScript kodlarımızı ise sayfamızın <head></head> tagları arasına yerleştiriyoruz.

<script language="javascript">
function silme()
{
var gelen = document.getElementById("resim");
gelen.parentNode.removeChild(gelen);
}
</script>

7 Nisan 2013 Pazar

Html 5 Aside etiketinin kullanımı

Html 5 ile gelen yeni etiketler arasında bulunan aside etiketi bize sayfamız içinde bölümlendirme  yapabileceğimiz bir alan daha sunmaktadır. Diğer bölümlendirme etiketleri gibi kullanabildiğimiz aside etiketi genelde sayfalarda bulunan sidebar ismini verdiğimiz div ile aynı özellikleri taşımaktadır. Aside etiketi ile oluşturduğumuz alana sidebar divi gibi menülerimizi, sitemizde bulunuyorsa reklamlarımızı, blog kullanıcılar için son yazılarımızı, son yorumlarımızı vs. gibi özelliklerimizi yerleştirebiliriz.

Basit bir örnek kodlama ile aside etiketinin kullanımını görmek için aşağıdaki kodlamaları inceleyebilirsiniz.

6 Nisan 2013 Cumartesi

Html 5 Article Etiketinin Kullanımı

Html 5 ile gelen yeniliklerden biri de article etiketidir. Yapısal olarak section ve div ile bezerlikleri bulunmaktadır. Article etiketini sayfa içinde etiket içinde belir bir bir düzen oluşturmamıza yardımcı olan etikettir. Html 5 ile gelen article etiketi sayfadan bağımsız halde bulunan nesneleri içinde tutabilen düzenleyen bir yapı olarak düzenlenmiştir ve sayfa içinde article etiketini yeniden kullanabilme imkanımız vardır. Örnek olarak şöyle söyleyebiliriz forumlarda açtığımız konular, bloglarımız için hazırladığımız makaleler yada bir yazıya yapılan yorumlar gibi sayfadan bağımsız olarak yer alan nesneleri içinde barındırır. Eğer sayfamız dinamik yani içeriği düzenlenebilir bir sayfa değil de statik bir sayfa ise article etiketini sayfa içeriğimizi barındıran ve bu içeriği css ile şekillendirebileceğimiz bir yapısı vardır. 

Article etiketi section etiketine benzer özellikte olduğu için içeriklerimi gruplandırabilmemiz için section etiketine alternatif olarak kullanıma sunulmuştur. Article etiketi ile section etiketi arasında fark; article etiketi genelde sayfa içeriklerimizi şekillendirmek için kullanılmasıdır.

5 Nisan 2013 Cuma

Html 5 İle Gelen Yeni Etiketler

Html 4 ile sayfalarımızı tasarlarken divler arasında neredeyse kaybolmak aşamasına geliyorduk. Küçük sayfalarda bunu yaşamasak da sayfa sayısı fazlalaştıkça işimiz zorlanıyordu. Bu zorlukları aşmanın yolları tabi ki mavcut. Asp.Net kullanıcıların bildiği master page uygulaması gibi bir şablon ile sayfa sayımız ne kadar çoğalırsa çoğalsın sayfamızda kullanıcımız gezindiği sürece sabit kalacak belirli yerleri beliryerek bir şablon hazırlayıp diğer her sayfayı bu şablona bağlı olarak hazırlayabiliyorduk. Bu bizi bir çok kodu tekrar yazma zahmetinden kurtarıyordu.

Html 5 ile gelen yeni etiketler sayesinde işimiz biraz daha kolaylaştı. Html 5 ile gelen yeni etiketlerden bazıları olan ve sayfanın temel yapısını oluşturmamızda bize fazlasıyla yardımcı olacak bir kaç etiket olan header, nav, article, aside, section ve footer etiketlerini çok fazla çaba göstermeden sayfamızın temel yapısını kolayca oluşturmamıza yardımcı olacaklar.

Saydığımız bu etiketler ile hazırladığımız basit bir şablona göz atarak basit bir şablonun oluşumu hakkında bilgi edinebilirsiniz.


Kullandığımız bu etiketlerden bir tanesi olan section etiketinin nasıl kullanıldığını anlattığımız yazımızı okumak isterseniz buraya tıklayın.

Html 5 Section Etiketinin Kullanımı

Html 4 ile sayfa yapısını oluştururken header, navigasyon, footer, içerik, menü gibi divler kullanarak sayfanın genel yapısını hazırlayıp daha sonra bu divlere Css ile yerleşimlerini ve içeriğini ayarlayarak görsel olarak hazırlarız.

Html 5 ile bu bölümleri gruplayarak oluşturmak daha kolay hale getirilmiştir. Bu işlemler için Html 5 içinde kullanılan yapısal etiketleri kullanabiliriz.

Bu gruplandırmalar için section etiketini kullanabiliriz. Section etiketi ile divlermizi kullanmaya devam edebiliriz. Html 5 ile gelen section etiketi bir sayfada genel bir bölümü belirlemek için kullanabiliriz. Sayfamızın başlığı, içerik gibi etiketlerle gruplandırılmış bir içerik olarak kullanabiliriz.

Örnek;

Basit olarak anlattığımız Örneğimizde section etiketini dis div adlı divimizin içinde kullandığımızı unutmayalım. Bu şekilde div içeriğimizi başka divler kullanmadan düzenlemiş oluyoruz. Eğer istersek section içersini divler yardımıylada düzenleyebilmemiz mümkün.

4 Nisan 2013 Perşembe

Html 5 Meter Etiketi Kullanımı

Html 5 ile yeni gelen bir diğer etiket olan meter etiketi bize bazı kolaylıklar sağlıyor. Meter etiketini bir ölçü belirleme aracı olarak görebiliriz. Örneğin discimizde kullandığımız alanı yada sayfamızda bulunan bir ses dosyasının ne kadar ilerlediğini grafiksel olarak göstermemize yardımcı olacak bir etikettir.

Peki Meter Etiketini nasıl kullanacağımıza gelirsek basit bir örnek üzerinde çalışalım.




Yükleme yüzdesi olarak belirtilen meter etiketinde yükleme işleminin %75'inin tamamlandığını göstermektedir. Value değerindeki 0.75 %75 anlamına gelir.

Kullanılan hafıza olarak gösterilen meter etiketinde ise diskimizin maksimum hafızasının 250 gb olduğunu ve şuan da kullandığımız hafızanın 125 gb olduğunu value değerinden anlayabiliyoruz.

Meter etiketlerinin grafik görüntülerini Css yardımıyla istediğimiz gibi değiştirebileceğimi de unutmamalıyız.

Css3 ve JavaScript ile Yapılmış Otomatik Slayt gösterisi


JavaScript ile içeriğimizin davranışlarını belirleyebiliriz. Css3+JavaScript ile hazırlanan slyat gösterisi için kullanacağımız kodları aşağıda bulabilirsiniz.


Css İle Dosya Yükleniyor Efekti

Sitemize kullanıcılarımız resim, video, ses dosyaları gibi içerikleri upload ederken yada biz herhangi bir siteye dosyalarımızı upload ederken upload işleminin bitmesini bir süre beklemek zorunda kalırız. Tüm kullanıcılar işlemin bitmesini beklemekten sıkılır. İşlemimiz sürerken gözümüze hoş gelebilecek bir görsel yada bir efekt upload işlemimizin sıkıcı hale gelmesini engeller.

Html ve Css3 yardımıyla yapılmış kullanıcılarınıza yükleme işleminin sürdüğünü belirten sitenizde kullanabileceğiniz güzel ve ilgi çekici bir uygulama.

JQUERY Page Scroll

Jquery bildiğimiz üzere sayfalarıma hareket sağlayarak daha dikkat çekici sayfalar oluşturmamıza yardımcı olan bir kodlama türüdür. sayfa içeriğimize bir çok şekilde hareket sağlayabildiğimiz Jqyery ile yapabileceklerimizden bir tanesinde sayfamızda kaydırma çubuğu kullanmadan sayfa içerikleri arasında linklere tıklayarak gezinme olanağı sağlar. Page Scroll ile sayfa içeriklerine belirlediğimiz linkler yarımıyla bir tık ile ulaşabiliriz.

Bunu yapabilmemiz için Html5 kolaylıklarından faydalanabiliriz. Kod editörümüz ile tek bir sayfa açarak bu sayfa içerisibe istediğimiz kadar sayfa oluşturabilir ve Page Scroll ile de bu sayfalara kaydırma çubuğunu kullanmadan navigasyon linkleri ile ulaşabiliriz. 

Önceden belirlediğimiz navigasyon linklerine gitmesini istediğimiz div tablo yada html5 in bize sunduğu yenilik olan section taglarının id isimlerini link olarak vererek işe başlamamız gerekmektedir. 
örnek olarak Html 5 in yeniliklerinde göstermek adına html 5 ile gelen bazı tagları kullanalım bu taglar hakkında bilgileri diğer yazılarımızda bulabilirsiniz.

İlk olarak Html5 ile gelen yeni bir etiket olan <section></section> etiketi ile iki tane section oluşturalım. Bunlardan birini ana sayfamız olsun diğeri ise hakkımızda sayfamız. Daha sonra bu section'larımıza birer id verelim. Örneğimizde section'larımıza id olarak section1 ve section2 ismini verdik. kodlamamızdaki son durum şöyle olacaktır;

<section id="section1"></section>
<section id="section2"></section>

Daha sonra yönlendirme yapacağımız navigasyonumuzu oluşturacağımız ana sayfa ve hakkımızda yazılarını yazalım. Ana sayfa'ya tıklandığında gidilecek yer daha önceden belirlediğimiz section1 id'sini verdiğimiz section'umuzdur. Hakkımzda için ise section2'dir. Ana sayfa yazımıza <a href=""> etiketi ile yönlendirdiğimizde href kısmına #section1 yazarak yönlendirmemizi tamamlamış oluyoruz. Navigasyon için hazırladığımız kod örneği şu şekilde oluşmuş olmaktadır.

<nav>
<a href="#section1">ana sayfa</a> <a href="#section2">hakkımızda</a>
</nav>

Olarak bir navigasyon oluşturduğumuzu düşünelim. (<nav></nav> etiketi Html 5 ile gelen yeni bir etikettir.)
Sayfamız bu hali ile de hakkımızda linkine tıklandığında hakkımızda section'unu bize getirecektir. Fakat bir sayfada linklere tıkladığında yukarı yada aşağıya doğru sayfamızın kaymasını istediğimiz için sayfamıza eklememiz gereken Jquery Page Scroll kodlarını sayfamıza eklemeliyiz. Page Scroll kodlarını sayfamızın <head></head> tagları arasına eklememiz gerekecek. </head> tagını hemen üzerine aşağıdaki kodları yapıştırın.

<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.3/jquery.min.js"></script>
<script>
$(function() {

function filterPath(string) {
return string
.replace(/^\//,'')
.replace(/(index|default).[a-zA-Z]{3,4}$/,'')
.replace(/\/$/,'');
}

var locationPath = filterPath(location.pathname);
var scrollElem = scrollableElement('html', 'body');

// Any links with hash tags in them (can't do ^= because of fully qualified URL potential)
$('a[href*=#]').each(function() {

// Ensure it's a same-page link
var thisPath = filterPath(this.pathname) || locationPath;
if ( locationPath == thisPath
&& (location.hostname == this.hostname || !this.hostname)
&& this.hash.replace(/#/,'') ) {

// Ensure target exists
var $target = $(this.hash), target = this.hash;
if (target) {

// Find location of target
var targetOffset = $target.offset().top;
$(this).click(function(event) {

// Prevent jump-down
event.preventDefault();

// Animate to target
$(scrollElem).animate({scrollTop: targetOffset}, 400, function() {

// Set hash in URL after animation successful
location.hash = target;

});
});
}
}

});

// Use the first element that is "scrollable" (cross-browser fix?)
function scrollableElement(els) {
for (var i = 0, argLength = arguments.length; i <argLength; i++) {
var el = arguments[i],
$scrollElement = $(el);
if ($scrollElement.scrollTop()> 0) {
return el;
} else {
$scrollElement.scrollTop(1);
var isScrollable = $scrollElement.scrollTop()> 0;
$scrollElement.scrollTop(0);
if (isScrollable) {
return el;
}
}
}
return [];
}

});
</script>
Çalışan Örnek İçin Tıklayınız

Html 5 Video Özelliği

Normal de Html'nin eski versiyonlarında sayfa içerisinde bulunan videoyu gösterebilmek için FlashPlayer gibi eklentilerin tarayıcı içersinde olması gerekmekteydi. Bu eklentiler yardımıyla sayfamızdaki videoları yürütebiliyorduk.

HTML 5 ile gelen bu yeni özellik sayesinde hiç bir eklentiye gerek kalmadan sayfamızda ki videolarımızı tarayıcılarda gösterebiliyoruz. Ancak video bileşenlerinin farklılıkları tarayıcıların kendilerini yenilemeleri gerektiği için bazı türdeki video bileşenleri bize sorun çıkarabilir. H264 (mp4) video bileşenine sahip videomuz sorunsuz olarak tarayıcılarımız da çalışacaktır.

Peki Html 5 ile gelen bu video özelliğini nasıl kullanabiliriz. 
Sitemizin kök klasörüne attığımız MP4 özelliğindeki videomuzu HTML 5 ile gelen yenilik ile eklentisiz olarak sayfamıza ekleyelim. Bunu nasıl yapacağımıza gelirsek.

Sayfamızda istediğimiz bir alana aşağıdaki gibi kodlarımızı ekleyerek işlemimizi gerçekleştirebiliriz.

<video src="_/klasör/videoismi.mp4">
</video>

Kodlama bu kadar basit.

Burada kırmızı renkle yazılan yer bizim videomuzun yoludur. Hangi klasörde hangi dosyanın açılacağını belirtiyoruz.
Peki videomuzun bizim istediğimiz yükseklikte ve genişlikte olmasını istersek kodlarımıza bir kaç ekleme yaparak istediğimiz ölçülere gelmesini sağlayabiliriz.

Ekleyeceğimiz kodlar ise width ve height kodlarıdır. Peki bunları nasıl ekleyebiliriz.
<video src="_/klasör/videoismi.mp4" width="500" height="500">
</video>
Bu sayede Videomuz 500px yüksekliğinde(height) ve 500px genişliğinde(width) sayfamızda bulunacaktır.

Videomuza birde istendiğinde durdurup sonra tekrar oynatabilmek için kontrol butonlarınında eklenmesini ve videomuz üzerinde görülmesini istersek eklememiz gereken kod controls olacaktır. HTML in eski sürümlerinde bu controls kodunun hemen sonuna ="true" yazmamız gerekiyordu. Fakat HTML 5 in bize verdiği kolaylık sayesinde ="true" yazmamıza gerek kalmıyor.

Sonuç olarak videomuzu kendi belirlediğimiz yükseklik ve genişlikler ile ve üzerinde kontrol butonlarının görünmesini sağlayarak eklemek istediğimizde yazacağımız kod şu şekilde olacaktır.

<video src="_/klasör/videoismi.mp4" width="500" height="500" controls>
</video>

3 Nisan 2013 Çarşamba

Html Giriş

Tarayıcımıza bir adres gidiğimizde tarayıcımızın bize açtığı sayfada gördüğümüz her şey aslında tarayıcımızın yazılan kodları yorumlayıp nesnelerin nerede ve nasıl duracağını daha önceden yazılmış kodları tarayarak algılayıp bize sunduğunu biliyoruz. Tarayıcıların sayfaları doğru yorumlayabilmesi için gerekli kodlar vardır. Bu kodlar yardımıyla tarayıcılarımız sayfa içinde bulunan metinler, resimler, tablolar gibi nesnelerin bizim kodlarımız ile belirlediğimiz yerde ve biçimde durmasını sağlar. Tarayıcılarımızın yorumlayabildiği diller olarak söyleyebileceğimiz bu kodlama yöntemleri bir kaç çeşittir. Bu dillerin temelinde HTML dili bulunmaktadır.

Html dilinin ana yapısına bakacak olursak. Açtığımız herhangi bir internet sayfasının aşağıdaki taglar arasında yer alan kodlamalardan ibaret olduğunu görebiliriz.

<html>
<head>
<title></title>
</head>
<body>

</body>
</html>

Buradaki sayfa ana yapısında <html></html> tagları tarayıcımıza bu sayfanın html dilini kullanarak yazıldığını belirtir.

<head></head> tagları arasına yazacağımız <title></title> tagları yada <meta></meta> tagları sitemizin içeriği hakkında olacktır.
<title></title> tagları arasına yazacağımız yazılar bizim o sayfa adının ne olacağını ve tarayımızda açtığımızda üstte sayfa sekmesinde yazılı olan yazıyı belirtecektir.
<meta></meta> taglarımız ise sayfa içeriği hakkında bildi verecektir. Bir çok arama motoru bu <meta></meta> taglarına yazdığımız site hakkındaki bilgiler sayesinde sitemizi bulup arama yapan kullanıcılara göstermektedir. <meta></meta> tagları arasına sitemizin kolay bulunabilmesini sağlayacak, sitemizi tanıdan anahtar kelimeleri girebiliriz.

<body></body> tagı ise sitemizin ana gövdesidir. Sitemizdeki tüm içeriği metinleri, resimleri, tabloları <body></body> tagı arasına yerleştirmeliyiz.
PTV5X2HX4Q5X