8 Eylül 2013 Pazar

Twitter Terimler Sözlügü (Ne, Nedir?)

Twitter Terimler Sözlüğü (Ne, Nedir?)
Popüler sosyal paylaşım sitelerinden Twitter'da kullanılan terimleri ayrıntılı olarak öğrenmek ister misiniz? Size de sürekli "Ya şu neydi? Şu ne işe yarıyordu? Şu ne anlama geliyordu?" diye sorular geliyor olabilir. Bu yazıyı okuduktan sonra Twitter'da kullanılan tüm kelimeleri ve anlamlarını öğreneceksiniz. 

Hadi başlayalım :)   

Twitter Nedir?

Twitter, bir sosyal ağ ve mikroblog sitesidir. Kullanıcılarına 140 karakterlik metinler yazma imkânı veren Twitter, çeşitli araçlarla daha etkin kullanılabilen bir sosyal paylaşım sitesidir.

Tweet Nedir? 

Kullanıcıların 140 karakterlik metinler yazarak Twitter'da paylaşmasıdır. Son zamanlarda metinlerle birlikte resimler de tweet olarak paylaşılabilmektedir. 

Ana Sayfa Nedir?

Twitter kullanıcılarının paylaştığı tüm tweetlerin ve retweetlerin ard arda sıralandığı sayfadır.

Retweet Nedir?

Twitter kullanıcılarının paylaştığı bir tweet'in  yeniden paylaşılmasıdır. Böylece retweet yapılan tweet daha çok kişi tarafından görülebilir.

Favori Nedir?

Facebook'taki "Beğen" butonu gibi düşünün. Twitter kullanıcılarının paylaştığı bir tweet'in beğenilmesidir. Kullanıcının favorilerine eklediği tweetler profillerindeki "Favoriler" bölümüne kaydedilir.

Direkt Mesaj (DM) Nedir?

Twitter kullanıcılarının, takip ettiği ve takip edildiği kullanıcıları ile direkt olarak (Direct Messages) mesajlaşmasıdır.

Bağlan Nedir?

a) Etkileşimler/Connect: Bu bölümde Twitter kullanıcılarının attığı tweetlerin kimler tarafından retweet yapıldığı, favorilerine eklendiği, yorum yaptığı ve kimlerin takip ettiği görüntülenmektedir.

b) Bahsedenler/Mentions: Bu bölümde ise diğer Twitter kullanıcılarının sizin hakkınızda bahsettiği, anlattığı tweetler görüntülenir. (Mesela bir tweet paylaştığınızda, başka bir kullanıcı "Bu söz @mikrooplazma'dan alıntıdır" diye sizden bahsedebilir.) 

Keşfet/Discover Nedir?

Twitter'da en çok konuşulan ve paylaşılan haberlerin yer aldığı bölümdür.

Etiket/Hashtag (#) Nedir?

"#" Hashtag adı verilen bu işaret Twitter'da belirli bir konuyu belirlemek ve ayrıştırmak için kullanılır. # işaretinden sonra kelime girilir. Eğer girmek istenilen hashtag birden fazla sözcükten oluşuyorsa mutlaka bu sözcükleri bitişik yazılmalıdır. Aksi hâlde Twitter sadece ilk sözcüğü hashtag olarak algılar.

Trending Topic (TT) Nedir?

Twitter'da en çok hangi konuların konuşulduğunu, en çok hangi konular hakkında tweetler atıldığını gösteren bölümdür. Gündemde bulunan 10 etiketten herhangi birine tıklandığında, dünya üzerindeki bu anahtar sözcüğü içeren bütün tweetler zaman sırasına göre sıralanır. Böylece takip de kolaylaşmış olur.

Friday Follow (FF) Nedir?

Twitter kullanıcılarının, sevdiği ve takip edilmesini istediği kullanıcıları kendi profilinde paylaşmasıdır. (#ff @mikrooplazma gibi)

Listeler/Lists Nedir?

Twitter kullanıcılarının, sevdiği, izlediği kişilerin yazdıklarını kaçırmamak ve anında haberdar olmak için listeye eklemesidir. Twitter, oluşturduğunuz listeyi bir grup hâline çevirir ve kullanıcılarının tweetlerini o listeden yayınlar.

Takipçi/Follower Nedir?

Twitter kullanıcılarının, sevdiği, izlediği kişilerin yazdıklarını kaçırmamak ve anında haberdar olmak için o kişinin takip edilmesidir. (Sizi takip eden)

Takip Edilen/Followed Nedir?

Twitter kullanıcılarının, sevdiği, izlediği kişilerin yazdıklarını kaçırmamak ve anında haberdar olmak için o kişiyi takip etmesidir. (Sizin takip ettiğiniz)

Twitter Fenomeni Nedir?

Twitter kullanıcılarının en popüler olanıdır. Takip ettiği kişi sayısı çok az olmasına rağmen takipçi sayısı oldukça fazladır. Attığı tweetler yüzlerce, hatta binlerce kişi tarafından retweet ve favori alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder